tiistai 17. joulukuuta 2013

Koneompelu

Tehtävänantona meillä oli suunnitella kantaaottava kassi ja itse päätin ottaa osaa Kohtuus vaarassa-liikkeeseen valmistamalla kierrätysmateriaaleista kassin, jonka lahjoitan Kohtuus vaarassa-liikkeen myytäväksi.
Tässä kassini tekninen suunnitelma
Tässä kuva suunnittelemastani ompelujärjestyksestä.

Kankaanpainanta oli mielestäni helppoa ja hauskaa. Kangasta painaessa on järkevää valita painoväriksi joku sellainen väri, joka on tummempi kuin kangas, jolle painanta tehdään. Silloin kangas ei kuulla värin alta läpi. Joskus tottakai tällainen läpikuultavuus saattaa olla toivottukin efekti. Kangasta painaessa on muistettava suojata sekä työpiste että omat vaatteet. Kankaanpainantaa voi hyvin tehdä jo pientenkin oppilaiden kanssa, jolloin kangasta voi painaa vaikkapa perunaan tehdyllä muotilla.

Seuraavaksi kuvia omasta tuotesuunnitteluprojektistani:

Kassin ideointia ja palasten leikkaamista ja mittaamista


Valmis kassi ommeltuna ja painettuna
Tuotesuunnittelupainotteisessa työskentelyssä oppilas pääsee käyttämään luovuuttaan ja toteuttamaan itseään. Oppilas kohtaa myös useita ongelmanratkaisu-tilanteita ja joutuu pohtimaan niihin ratkaisuja. Tuotesuunnittelupainotteinen työskentely opettaa suunnittelemaan omaa työtään tarkemmin ja pohtimaan jo sunnitteluvaiheessa työn tulevaa käyttötarkoitusta. Tehtävänannon on oltava innostava ja se voi sisältää esimerkiksi jonkun ongelman, johon oppilaan on keksittävä ratkaisu suunnittelemalla jokin tuote. Tuotesuunnittelupainotteisen käsityön haasteita on esimerkiksi se, että jotkut oppilaat kokevat tehtävänannon liian haastavaksi/kokevat, etteivät keksi mitään työtä, jonka voisivat toteuttaa. Tuotesuunnittelupainotteinen työskentely ei myöskään aina ole paras mahdollinen, kun halutaan opetella jotakin tiettyä taitoa/tekniikkaa tai silloin opettajan on ainakin rajattava tehtävänanto tarkemmin niin, että vain tietyt tekniikat/materiaalit ovat sallittuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti